reede, 30. juuli 2010

Nostalgiline kümnevõistluspostitus

Nostalgiliselt, niisiis. Küll kunagi olid ikka ajad. Kus tegid mehed punkte. Ja kus olid vahvad mehed. 10 tüüpi meenuvad.

Aivo Normak. Suht vähe aega tegi ja tulemus ka vaid 7592, aga korra Reval Cupil tuli väga hästi välja ja nii äge oli vaadata (aasta siis oli 2000). Praegu on kergejõustikuliidu tegelane.



Madis Kallas. Rekord 7972 punkti (Eesti kõigi aegade 13.) Praegu kommenteerib telekas kergejõustikku ja mulle hästi meeldib, et terminoloogias on sellised sõnad nagu körgus, vöistlus, vöit. Lust kuulata. Üldised kommentaarid on ka päris muhedad, kuigi põhikommentaatorite hüüatuste vastu just ei saa.




Siin on Indrek Kaseorg. Isiklik rekord 8179 (peaks olema Eesti kõigi aegade 7. tulemus). Parimad tulemused kaks 7. kohta sise-EM-idelt 1994 ja 1998 (seega 7-võistluses). Mulle meeldis, kuidas Kaseorg 1500 m jooksis. Kui tavaliselt on 10võistejaid viimasel alal suhteliselt valus vaadata, siis tema kappas tihti hoogsal sammul rivi ees.



Attila Zsivóczky (ainuke nimi, millest kopeeri-kleebi tegin, sest jah). 10võistluse rekord 8554 (maailma kõigi aegade 34.) Siuke vahva hundu, alati oli kohal, kuigi väga tihti pjedestaalile ei pääsenud (2005 MM-i 3., 2006 EM-i 2.). Kõrgushüpet tegi kõvasti (isiklik rekord 2.22 Tallinnas tehtud, muide). Meenub ka lugu, kuidas ta peale mingit Reval Cupi Tallinnas endise kergejõustiklase Rutti Luksepaga ajalehetantsu olla tantsinud (mäng, kus mõlemad osapooled peavad kogu tantsu vältel ühe ajalehe peal püsima).



Lev Lobodin (kelle kohta Nool alati Lobodinnn ütles, väga humoorikas). Rekord 8571 puntki(kõigi aegade 32.) Korjas 6 tiitlivõistluste pronksi ja ühe sise-MM-i hõbeda. Aga mis peamine, on tema olümpiakaru mišalik olek ja punane võistlusvorm (tervitused neile, kes siinkohal tervitatud saada soovivad). Head pilti sellest paraku ei leidnud.



Jon Arnar Magnússon. Rekord 8573 punkti (maailma 31.). Parim tulemus sise-MM-i hõbe 2001, pronkse sai ka mõningaid. Lisaks niisama võistlemisele hoidis poolehoidjaid põnevil ka sellega, millise soengu-ja habememoega rahva ette ilmub. Tihti olid mingid karvad Islandi lipu värvides näiteks. Vahel lõi ka trummi.



Eduard Hämäläinen. Kõigi aegade 12. (8735 punkti), korjas 4 hõbedat ja 1 pronksi tiitlivõistlustelt. Sihuke huvitav kuju. Polnud justkui kunagi tema mingi fänn ega midagi, aga lihtsalt jäi meelde mingil põhjusel.



Erki Nool. Isiklik rekord (ühtlasi Eesti rekord) 8815 punkti. Päris äge oli see, et Edmontoni MM-il, kus ta selle tulemuse tegi, sai sellega ainult 2. koha. That's what I call 10võistlus, kui kõigi aegade 7. tulemusega hõbedale jäädakse.
Tegelikult ma pole Eesti kergejõustiku ajalooga kuigi kursis, aga pakuks et pole eriti palju selliseid sportlasi, kellel oleks 8 (või enam) tiitlivõistluste medalit. Noh, Noolel on. Ja kuigi inimesena ta võib-olla minu lemmikute hulka ei kuulu, siis tuleb tõdeda, et suur (kohati ülbusesse kalduv) enesekindlus tuleb sportlasele ainult kasuks. Klassikuid tsiteerides võiks ka nilbest trikoost rääkida, aga kui põhiideed rõhutada, siis tuleb tõdeda, et kui Nool poleks 10võistlust (hästi) teinud, ei teeks mina seda nimekirja ka praegu siin.
Lisaks avastasin praegu infot otsides huvitava fakti, et hiljutise pulmaürituse ametliku osa läbiviija oli selle härra õde. Päris lamp, ma ütlen.



Tomás Dvorák. Isiklik rekord (ja kõigi aegade teine tulemus) 8994. Maitea, mul jääks vist küll natuke kripeldama, kui 6 punkti alla 9000 jääks. A no mida sa teed, kui rohkem ei tulnud. 7 medalit sai, 4 kulda sealhulgas. Meeldejäävateks välisteks elementideks olid tihti muutuv soengumood, prillid ja hambavahe.



Tõsta käsi, kui sa tead mõnda eestlast, kellele ei meeldi Roman Šebrle. Pole kunagi ühtegi näinud. Ma mõtlen, et see on päris lahe, kuivõrd tegemist ju ikkagi koduse lemmiku Noole põhikonkurendiga. Aga ta kohe on selline inimene, kes kergesti meeldib.
Muidugi ei saa märkimata jätta kunagist saadet Kahvel, kus ta külas käis ja kus Võrno talle intervjuu alustuseks rääkis, kuidas kõik naised enne koridoris teda nähes õhkasid et какой красивый парень...
Sisust rääkides loen praegu IAAF-i kodukalt 17 medalit talle, neist 9 kulda. Well.
Siin pildi peal on 2001. aasta Götzise võistlus, kus ta on just lõpetanud enda oimetuks jooksmise 1500 meetris ja seoses sellega saanud hakkama maailmarekordiga 9026 punkti. Tjah, 9 aastat hiljem pole keegi teine ikka üle 9000 punkti teha suutnud.



Lõppsõnaks seda, et siinne postitus ei tahtnud mitte öelda, et praegused tegijad mingid jamad mehed on. Muidugi kahju, et Pahapill eile 4daks jäi, sest kes ikka esimesena metallist ilma jääda tahab, aga isikliku rekordi ta ju tegi ja võistlus oli hea.

2 kommentaari:

  1. Miuke nostalgia laks!
    Seda Kahvli saate kohta mäletan minagi. Oo, kaunid ajad...
    T.

    VastaKustuta
  2. Tjah, ja huvitav on, et mitte midagi muud sellest intervjuust meelde ei tule :P

    VastaKustuta